Descopera eroul din tine: Szabo Jeno

  • de

Jeno s-a antrenat să devină scafandru încă de când era copil.

Ca urmare a devotamentului şi a muncii sale, el a ajuns să se scufunde în Deltă cu renumitul Jean-Yves Cousteau, care i-a făcut cadou propriul costum. Asta se întâmpla în urmă cu 20 de ani. Între 1985 şi 2004, el a obţinut peste 25 de acreditări internaţionale.

Încetul cu încetul, Jeno a început să antreneze alţi pasionaţi de scufundări, în timp ce el devenise un adevărat vânător de comori. Una dintre experienţele de neuitat a fost atunci când a găsit câteva dintre comorile ascunse pe coasta Africii de Sud.

În 2009, Jeno a început un proiect special pentru a-i ajuta pe surdo-muţi să comunice sub apă, folosind aceeaşi tehnică ca în cazul comunicării cu delfinii şi anume propagarea sunetului în apă sub formă de unde.

În prezent, românul spune cu greu „nu” provocărilor, fiind mereu pregătit pentru o nouă experienţă subacvatică, fie că înoată înconjurat de rechini, fie că este vorba de o simplă scanare a fundului Mării Negre.

Jeno este membru în mai multe organizaţii profesionale naţionale şi internaţionale, precum organizaţia internaţională NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie non-profit din lume pentru training subacvatic, Scuba School International (SUA), Divers Alert Network (Europe), Rescue International (USA), Asociaţia Scafandrilor Profesionişti din România sau Centrul de Cercetari Subacvatice (România).

Jeno locuieşte în oraşul Valea Crişului, din judeţul Covasna, este căsătorit şi are doi copii