Eroii români de pe Discovery

  • de

de GABRIELA LUPU / Romania Libera / Foto: Zoltan Lorencz

În ciuda crizei mondiale, mai există încă şi în România oameni care aleg să trăiască pasionant. Astfel de personaje se găsesc chiar lângă noi. Eroilor noştri locali le dedică, începând din 27 septembrie, canalul Discovery şapte filme de scurtmetraj.

Eroii filmelor sunt un scufundător, un constructor de motociclete, un călător, un medic stomatolog, un creator de aeromodele, un maratonist şi un căţărător. Cu foarte puţini bani, aceşti oameni au reuşit totuşi să-şi ducă hobby-urile la nivel de profesie şi chiar mai departe, pasiunea ajungând pentru unii dintre ei chiar un stil de viaţă. Fiecărui personaj Discovery i-a dedicat câte un film de trei minute în care bărbatul în cauză (nu se află nici o femeie printre ei, deocamdată cel puţin) îşi exprimă crezul.

Szabo Jeno, din Valea Crişului, judeţul Covasna, este scufundător profesionist. El a avut chiar şansa de a face scufundări în Delta Dunării în compania faimosului Jacques-Yves Cousteau care a fost atât de impresionat de performanţele tânărului din Covasna încât i-a dăruit costumul său de scafandru. În căutare de noi aventuri, el a devenit căutător de comori. Mai mult chiar, nu s-a lăsat până nu a găsit niscaiva comori ascunse în apele Africii de Sud. De anul trecut, Szabo Jeno a iniţiat un proiect special pentru a-i ajuta pe surdo-muţi să comunice sub apă, folosind aceeaşi tehnică din cazul comunicării cu delfinii, şi anume propagarea sunetului în apă sub formă de unde.