Scuba Diving – Team Building

  • de

Scuba Divingul ne duce cu gandul la sporturile extreme si la un grup mic de privilegiati.
Totusi, astazi acest termen are si o altfel de conotatie. Nu putine firme, dar mai ales firmele multinationale, apeleaza la training-uri specifice unde aceasta activitate este la ea acasa si anume: training outdoor experiential.
Scopul primordial al acestor traininguri outdoor, folosite de decenii in tarile mai dezvoltate, dar care incep sa se strecoare si la noi, este formarea echipelor sau „team-building”-ul.
Stim foarte bine ca emotiile sunt cele care lasa urmele cele mai adanci in noi. Activitatea subacvatica foloseste ca tehinca de training pedagogia experientiala, adica invatam prin experienta (learning-by-doing).

Centrul de Cercetari Subacvatice dispune de o echipa mobila, astfel se pot organiza evenimente in orice locatie unde exista piscina (rezidentiala, la hoteluri sau la pensiuni)!

Caracteristicile programului propus de noi:
– are loc in mediul subacvatic, de obicei intr-o piscina
– are o componenta fizica, si anume activitatea de scufundari autonome
– implica consecinte imediate in cadrul activitatilor
– lucreaza cu provocari si cu experiente limita
– foloseste ca mediu un amalgam de sporturi naturale clasice, aparate artificiale, cat si o paleta larga de activitati pentru dezvoltarea increderii sau rezolvarea eficienta a problemelor

Programul poate fi alcatuit din mai multe module, in functie de unul sau mai multe obiective, respectiv prioritatile urmarite.
Modulele din filmul prezentat (Initiere in SCUBA, Traversarea poligonului minat cu mingea de ping pong, Construirea palatului micii sirene, Deschide comoara piratilor descifrand codul secret, Asortarea inelelor colorate, Tir subacvatic, Concurs de baut vin sub apa) sunt doar cateva exemple din posibilitati, deoarece sistemele de comunicatii subacvatice de care dispunem: masti faciale cu sistem wireless subacvatic, sisteme de sonorizare subacvatice folosite si de armata, ne permit organizarea unui numar vast de activitati cum ar fi nuntile sub apa, jocurile de sah, etc.

Durata unui modul variaza de la 45 minute pana la 1.5 ora , incluzand Briefingul, programul practic si Debrifingul. Intre module se tine o pauza de 10-15 minute in functie de nevoie, sau o pauza mai lunga de masa, daca se opteaza pentru mai multe module. La fiecare trei participanti se asigura un instructor. Modulele in asa fel sunt concepute incat eventualele persoane care nu se pot scufunda sub apa sa se poata integra in activitatea echipei.

Prezentarea modulelor:

Modulul 1: Initiere in SCUBA, obligatorie pentru orice configuratie de program

Prezentarea echipamentului si a functionarii lui, masuri de siguranta si protectie, exercitii de simulare a unor probleme care pot aparea sub apa ex. scoaterea apei din detentor, recuperarea detentorului, scoaterea apei din masca, exercitii de reglare a flotabilitatii, exercitii de echilibrare a urechii la variatii ale presiunii etc.

Modulul 2: Traversarea poligonului minat cu mingea de ping pong!

Parcurgerea unui poligon cu obstacole care necesita dexteritate si indemanare: cercuri la diferite adancimi si in diferite pozitii care obliga participantii la miscarea

in toate cele 3 dimensiuni, avand in mana linguri cu ajutorul carora transporta cate o minge de ping pong. Se poate organiza o singura echipa care trebuie sa parcurga traseul indeplinind diferite obiective – ex. sa transporte peste obstacole elemente lungi care necesita colaborarea intregii echipe , sau se pot organiza poligoane similare, dar paralele, pentru echipele care se intrec. Se pot cere bareme de timp sau nu.

Elementele de obstacol nu pot fi atinse, fiind aplicate pe ele abtibilde de gen: Pericol de curentare, Explozibil, Minat, Radiatii etc.

Modulul 3: Construirea palatului micii sirene

Modulul este gandit astfel incat sa fie dezvoltate competentele de leadership si management ale participantilor. Este o sarcina plina de provocari ce actioneaza in urmatoarele directii: strategie, conducere si eficienta. Creativitatea nu are limite, iar participiantii vor gusta  din plin amuzamentul acestui tip de joc. Din elemente compatibile, puse la dispozitie, gen LEGO, trebuie construite diferite forme tridimensionale (ex. scheletul unei case, o piramida, o statie spatiala etc., contra cronometru sau nu, intr-o singura echipa sau sub forma de concurs).

Elementele sunt de 1,5 metri lungime, astfel incat este imposibila asamblarea lor fara colaborarea mai multor persoane. Obiectul care trebuie construit poate fi chiar personalizat (ex. sa fie initialele unei firme sau elementele unei sigle).

Modulul 4: Deschide comoara piratilor descifrand codul secret !

Echipa trebuie sa deschida cufarul cu comoara piratilor care este inchis cu un cod cu cifru. Cifrul este o combinatie a trei cifre care trebuie o data identificat pe obiectele care sunt ascunse in jurul comorii: monede, jucarii de plastic, sticle de bere etc. apoi gasita combinatia secreta. In comoara pot fi diplomele de merit personalizate pentru fiecare participant, obiecte personale sau alte obiecte amuzante.

Modul 5: Asortarea inelelor colorate

De obicei se organizeaza in acvariul sonorizat, o parte din echipa fiind in apa in interiorul acvariului iar ceilalti in fata acvariului. Cei din interiorul acvariului, au mastile acoperite incat sa nu vada. Urmand indicatiile celor din afara, trebuie sa aseze inele colorate pe un suport special, asortanu-le dupa culoare. Inelele colorate sunt aruncate in acvariu de catre echipa de afara. Concursul se desfasoara contra-cronometru.

Modulul 6: Tir subacvatic

De obicei se organizeaza in acvariul sonorizat, o parte din echipa fiind in apa in interiorul acvariului iar ceilalti in fata acvariului. Cei din interiorul acvariului, au mastile acoperite incat sa nu vada. Urmand indicatiile celor din afara, trebuie sa traga cu torpile subacvatice, asupra unor tinte speciale.

Modulul 7: Concurs de baut vin sub apa

Concureaza cele doua echipe, cine goleste mai repede un recipient de vin rosu (optional se poate cu suc de fructe). Cantitatea este aleasa in functie de numarul si preferintele participantilor. Distributia participantilor in cadrul echipei este in felul urmator: 1 participant in acvariu manuieste recipientul cu vin, 1 participant supervizeaza conductele care leaga acvariul de bazin, iar restul participantilor sunt sub apa in bazin.