SZABO JENO – 25 de ani de experienta in domeniul scufundarilor

  • de

Scopul nostru este de a aduce lumea scufundarilor in atentia VOASTRA. A oamenilor care cauta ALTCEVA. Trairi care nu pot fi experimentate in lumea cu care ne-am obisnuit. Senzatii care-ti permit sa experimentezi miscarea in trei dimensiuni, nu numai fata-spate, stanga-dreapta, ca pe Pamant, ci si sus-jos. O imponderabilitate care te ajuta sa descoperi fiintele minunate si enigmatice ale marilor sau secularele epave ascunse in strafundurile batranelor oceane. Desi suntem diferiti, fiecare cauta sa-si regaseasca sinele si sa-si dobandeasca pacea interioara. TOTI cautam acest lucru. Sa nu uitam ca, pana la urma, toti ne-am inceput viata ca scafandri. Cel putin primele noua luni. Ulterior am invatat ce inseamna sa respiram. Suntem 70% apa. Care este oare adevarata noastra natura? Unii isi gasesc implinirea pe culmile muntilor sau sarind cu parasuta, altii ca NOI. in lumea imponderabila, fascinanta si mistica a APEI. incearca! Macar o data in VIATA!

Primul pas -Pasul gigant

Drumul subacvatic nu are seaman printre caile terestre. Un singur pas, asa numitul -pas gigant-, este suficient pentru a ajunge direct in mijlocul acelei lumi pentru care o viata de om nu este de ajuns pentru a o cunoaste. Mai intai, insa, trebuie sa invatam si, apoi, sa respectam regulile pe care lumea adancurilor ni le impune. Atenti, cu respect si bagare de seama, am parcurs cai, mai mult sau mai putin intortocheate, care s-au concretizat in nu mai putin de 25 de ani de experienta. Alatura-te NOUA. Vrem sa fii partas la BUCURIA noastra!

Cum inveti?

Exista norme si reguli stricte privind scufundarea si predarea cunostintelor – tematici, manuale, tabele etc. Ca profesori si membri a mai multor sisteme de invatamant – NAUI (National Association of Underwater Instructors), PADI (Professional Asssociation of Diving Instructors), SSI (Scuba Schools International), TDI (Technical Diving International), IANTD (International Association of Nitrox and Technical Divers), ANDI (American Nitrox Divers International ), DAN (Divers Alert Network), Rescue International – noi ii invatam pe toti cei care vor sa ni se alature sa se scufunde ca niste profesionisti. La sfarsitul cursului vei avea in jacket’s (vesta de scafandru) un brevet acceptat de toate centrele de scufundari din lume.

Tine pasul cu ultimele noutati!

Informatiile de ultima ora sunt esentiale. Prin toate materialele, mijloacele tehnice si nivelul de pregatire al instructorilor nostri promovam profesionalismul la cel mai inalt nivel posibil. in procesul de instructie folosim materiale acceptate pe scara internationala, insa acestea constituie doar baza cunostintelor. Fara sa folosim formule predefinite, ca majoritatea altor instructori, vasta experienta pe care am acumulat-o ne obliga la o perfectionare continua, fapt care induce eliminarea tuturor sabloanelor ce nu si-au demonstrat eficienta.

O echipa exigenta

Exigenta este indispensabila in instruire. Bunurile dobandite usor sunt superficiale si fara valoare. Daca vrei sa inveti cu adevarat ce inseamna sa fi SCAFANDRU, trebuie sa fii exigent nu numai cu propria persoana, dar si cu profesorii tai, care sunt obligati sa te formeze in mod corect si profesionist. Dupa anii petrecuti ca formator de scafandri si ca participant la numeroase expeditii internationale (inclusiv in echipa lui Jacques Yves Cousteau), doua sunt sfaturile pe care le dau incepatorilor: ‘Daca vrei sa inveti cu adevarat, nu-ti precupeti timpul si energia! Crede-ma, se compenseaza din plin’, iar ‘Daca doresti numai o certificare sau un curs rapid ori daca faci parte din categoria -eu le stiu pe toate-, cauta pe altcineva! Daca vrei, te putem ajuta!’. Echipa de instructori constituie puntea dintre cunostinte si elev. Este o sarcina serioasa. Numai cine este bine pregatit si cu multa experienta poate sa faca fata acestei provocari. Alege-ti cu grija instructorul! Daca a absolvit un curs in urma cu 10 ani si de-atunci pregateste doar grupuri de incepatori, gandeste-te de doua ori! Noutatile trebuie actualizate in permanenta.

Taxa scolara

Din pacate, taxa este o parte indispensabila a instruirii, iar un curs ieftin nu inseamna decat materiale de proasta calitate sau un profesionalism scazut al instructorilor. Raportul calitate-pret trebuie sa reflecte rezultatul, astfel ca dupa un timp corect alocat orelor de curs, sustinute de instructori cu inalta calificare si cu echipamente dintre cele mai moderne, sa ai mandria sa te pretinzi un SCAFANDRU INSTRUIT. Ceea ce e perfect posibil atunci cand iesi din mainile unei echipe de ELITA.

Cu sinceritate,
SZABO JENO